Muutaman edellisen kuukauden aikana on lehdistä voitu lukea useita uutisia, joissa isot tavaratalot ja kotimaiset kauppiaat tai ketjut järkytyksekseen ovat alkaneet huomata, miten kauppa hiipuu omassa perinteisessä ns. kivijalkakaupassa, ja yhä suurempi osa asiakkaista ostaa netistä. Ja miten "ulkomainen verkkokauppa uhkaa kotimaista kauppaa", joka toistuu joka uutisessa.
En oikein ymmärrä, miten tämä nyt on vain verkkokaupan ongelma, sillä myös, jos kierrät mitä tahansa kauppakeskusta, niin suurin osa kaupoista on ulkomaisten ketjujen liikkeitä. On ruotsalaisia, tanskalaisia, saksalaisia, englantilaisia ketjuja. Ja kun sitten vastaavasti kierrät Tukholman kauppakeskuksia, niin suomalaista kauppaa ei ole kohta enää ensimmäistäkään, kun Nokia Shopit ovat varmaankin kohta Microsoft Shopeja.
Suomalainen putkikatse
Suomalainen kauppias perustaa klassisesti aina myyntinsä kotimaiseen myyntiin, ja laskee potentiaalin ja jakelun vain kotimaisen myynnin varaan. Jos joku rohkea uskaltautuukin ulkomaille, sitten mennään pariksi vuodeksi Viroon, ja tullaan sitten maitojunalla takaisin, kun "oli niin hankala markkina".
Mutta entä jos kauppias ottaisi karttapallon käteen - tai menisi netissä tutkimaan eri maiden väkilukuja Wikipediasta, niin huomaisi, että Suomi ei välttämättä olekaan ihan se maailman napa ja suurin markkina-alue - väkiluvussa olemme sijalla 116. Ihan tästä Euroopastakin ja EU:n sisällä - jonne on jopa ihan siedettävät postikulut myös Suomesta postitettuna - löytyy sellaisia markkina-alueita kuin 81 miljoonan kansalaisen Saksa, 66 miljoonan Ranska, 63 miljoonan U.K., 61 miljoonan Italia, ja 47 miljoonan Espanja. Mikä muu yhdistää näitä kaikkia maita? Niistä kaikista löytyy mm. Amazonin lokaali sivusto, joka tarjoaa markkinapaikan mille tahansa yritykselle, jolla on IBAN-pankkitilinumero. Aika monella suomalaisella yrittäjällä on.
Varmaan ymmärrät jo pointin.
Verkko on uskomaton potentiaali
Kyllä, ulkomaiset verkkokaupat tunkevat kaikki yksi kerrallaan Suomeen, ja yhä suurempi osa suomalaisista ostaa yhä enemmän ulkomaisista kaupoista. Mutta entä sitten? Meitä on Suomessa 5 miljoonaa, mutta mikä tahansa verkkokauppa - vaikka yksityisyrittäjä - voi lähteä myymään verkossa ulkomaille, ja potentiaali on saman tien ei vain kymmenkertainen, vaan yli satakertainen. EU:n väkiluku on jo yli 500 miljoonaa, ja pelkästään USA:n väkiluku 317 miljoonaa. Laajentamalla verkkokauppaa esim. pelkästään eBayn ja Amazonin kautta saavuttaa helposti yli miljardi potentiaalista asiakasta.
Ja ennen kuin joku alkaa huomauttaa, miten meillä korkea ALV Euroopan sisällä, jakelukustannukset, logistiikka yms. estävät globaalin verkkokaupan, niin kerrottakoon, että esim. Amazon yksin jo tarjoaa mahdollisuuden siihen, että toimittaa tuotteet Amazonin jakelukeskukseen, joka hoitaa jakelun loppuasiakkaille. Mahdollisuudet ovat oikeasti täysin rajattomat, ja vain yrittäjän omasta mielikuvituksesta kiinni. Tietenkin tarvitaan tuote, joka ei ole Suomen kieleen sidottu, mutta eiköhän niitä ole maailma pullollaan.
Kaksi miljardia asiakasta tavoitettavissa
Internetin käyttäjämäärät globaalisti ylittivät kaksi miljardia ihmistä jo vuonna 2010. Suurin kasvuhan tulee nyt Aasiasta ja kehittyvistä maista. Maksu-, jakelu-, kieli-, logistiikka-ongelmat ovat kaikki ratkaistavista, eivät ylitsepääsemättömiä ongelmia. Ja eikä heti tarvitse lähteä globaaliin maailmanvalloituksen, voi aluksi vaikka kokeilla kv. kauppaa EU:ssa, jossa logistiikka toimii ihan kustannustehokkaasti vielä jopa Suomesta käsin.
Kuten ASML:n verrattomassa blogissa juuri tänään todettiin, "Ei niitä paperikoneitakaan myyty vain kotosuomeen."
Eli herätkää nyt suomalaiset yrittäjät ja kauppiaat vihdoin viimein kansainväliseen verkkokauppaan. Jos alku tuntuu hankalalta, ota yhteyttä, ja neuvomme alkuun. Mekään emme toimi ihan vaan täällä koto-Suomessa....
- Ismo Tenkanen