Previous month:
lokakuu 2009
Next month:
helmikuu 2010

tammikuu 2010

Joko hakusanamainonta hyytyy?

Onko hakusanamainonta kääntynyt Suomessa - ja maailmalla - jo laskuun? Tätä on kysytty viime viikkoina minultakin moneen kertaan, ja on kovasti huhuiltu hakusanamainontaan käytettyjen eurojen jo kääntyneen laskuun.

Koska omat kokemukset ovat ihan muuta, niin on ollut itsekin pakko hakea tilastoja ja faktoja omien sanojen tueksi. Tässä niitä:

- Suomessa hakusanamainonnan lukuja pyrkii selvittämään IAB Finland, ja vuoden 2009 luvut tulevat kohta julki; hakumainonta ei ole Suomessa kääntynyt laskuun. Alan eri pelureiden kesken on ollut siirtymiä, ja tilejä on siirtynyt myös asiakkaiden omaan hoitoon, mutta hakumainonta jatkaa kasvuaan Suomessa. Oma väitteeni on, että ei olla lähelläkään saturaatiopistettä, ja perustelen sen myöhemmin tässä blogissa.

- Englannissa tuoreimmat luvut ovat sellaiset, että hakusanamainontaan käytettiin 2009 ensimmäisen puolivuoden aikana 1.098 miljoonaa puntaa, ja kasvua oli 11,8 %. Internet-mainonta kasvoi yhteensä 4,6 %, kun samaan aikaan mediamainonta keskimäärin väheni 16,1 % - Internet oli ainoa mediaryhmä, jossa siis oli kasvua, ja digitaalisesta markkinoinnista hakusanamainonta oli ainoa osa, joka edelleen kasvoi, kun samaan aikaan display-mainonta laski 5,2 % ja luokitellut ilmoitukset verkossa hiipui 3,6 %.

H12009_UK 
- USA:ssa Internet-mainonta väheni 5,3 % ensimmäisen puolivuoden aikana 2009 verrattuna vuoden 2008 vastaavaan jaksoon. USA:ssa digitaalisen markkinoinnin kirjo on laajempi, kun tilastoissa ovat mukana myös "lead generation" (CPA, CPL), email-markkinointi, sponsorointi ja rich media sekä digitaalisen videot. Eri digitaalisen markkinoinnin muodoista laskussa olivat kuitenkin (puolivuosidata H1-2009) ainoastaan luokitellut ilmoitukset ja sponsorointi, kun USA:ssa sekä hakusanamainonta että display-mainonta olivat edelleen kasvaneet.


H2009_USA
Tiivistettynä siis:

- sen enempää Suomessa, Englannissa kuin USA:ssa ei hakusanamainonta ole kääntynyt laskuun
- digitaalinen markkinointi on ainoa mediaryhmä, joka on taantuman aikana pystynyt säilyttämään kasvunsa, kun mediamainonta yleisesti on vähentynyt
- digitaalisen markkinoinnin osa-alueista hakusanamainonta on edelleen se, joka kasvaa voimakkaimmin

Onko saturaatiopiste jo saavutettu hakusanamainonnassa?

Moni ehkä jo arvelee, että hakusanamainonta on nyt jo saavuttanut huippunsa, ja se ei voi juurikaan kasvaa. Tämä ei todellakaan pidä paikkansa. Helpoin tapa tarkastella tätä on ottaa satunnaisesti kymmenen printtikampanjaa, esim. koko sivun ilmoitusta sanoma- tai aikakauslehdestä, tai kymmenen TV-mainoskampanjaa, ja katsoa, kuinka monen kohdalla hakusanamainontaa (tai hyvät sijoitukset luonnollisissa hakutuloksissa optimoinnin kautta) on samanaikaisesti käynnissä, kun on pyörimässä budjetiltaan moninkertainen offline-mediakampanja. Osuudet ovat edelleen häkellyttävän alhaisia - enemmistö siis isojen mainostajien suurista kampanjoista on edelleen ilman samanaikaista hakukonenäkyvyyttä!

Osassa näistä kampanjoista voi ymmärtää, miksi maksettua mainontaa ei ole, jos esim. kyseessä on maahantuoja, joka ei halua ohjata omalle sivulleen liikennettä tai lukuisista jälleenmyyjistään vain yhdelle jälleenmyyjälle potentiaalisia ostajia, mutta suuri osa tilanteista on kyllä sellaisia, joissa hakusanamainonnan puuttuminen on suoranainen virhe ja ohjaa lukuisat potentiaaliset asiakkaat suoraan kilpailijan syliin. Eli kilpailija, joka mainostaa hakukoneissa, suorastaan hyötyy ja korjaa hedelmiä kampanjasta, jossa toinen mainostaja käyttää kymmeniä tuhansia tai satoja tuhansia offline-kampanjaansa printissä tai televisiossa ilman hakukonenäkyvyyttä...

Paljon riittää siis vielä tehtävää hakusanamainonnassa, ja missään saturaatiopisteessä ei vielä olla, ei edes lähelläkään sitä. Vielä kun muistetaan, että hakumainontaan liittyy myös hakukoneoptioimointi, joka sekin on Suomessa vielä aivan alkutekijöissään...

- Ismo Tenkanen
Media Contacts Finland