Muistinvaraisen KMT-tutkimuksen tulokset kismittävät tilaajia - mutta vain silloin kun tulokset eivät miellytä
Hakunäkyvyys sanoilla joita ei haeta ei paljoa auta!

Piraattikauppa rehottaa eBayssa

eBay on verkkokauppiaalle - niin yksityishenkilölle kuin ammattimyyjälle - äärimmäisen edistyksellinen ja taitavasti suunniteltu ja toteutettu käyttöliittymä. Mikään valmis verkkokauppaohjelmisto ei pärjää ominiaisuuksiltaan eBayn toiminnallisuuksille, ja kävijäliikennemäärissä eBay on aivan omaa luokkaansa. Kauppa käy. Mutta ikävä kyllä saman ovat huomanneet myös rikolliset - piraattikauppa kukoistaa eBayssa!

Sosiaalisesta mediasta ei ole piratismin vahdiksi

eBay:n toiminnallisuuden yksi kulmakivistä on myyjien ja ostajien vahva vuorovaikutus, kun niin myyjät kuin ostajat pisteyttävät toisiaan. Asiakas- ja ostajapalautteesta näkee helposti luotettavan myyjän ja ostajan. Tähän samaan "itsevalvontaan" eBay nojaa myös piratismin kytkennässä, eli ostajat voivat teoriassa raportoida laittomat myyntituotteet.

Miksi tämä ei sitten kytke piratismia? Ensinnäkin, meno on tosiaan kuin Tallinnan torilla. Ostajat ovat pelkästään ilahtuneita, kun saavat tavaraa halvalla, tai löytävät harvinaisuuksia, joita ei muualla ole myynnissä. Jos siinä on vähän tekijänoikeuksia rikottu, niin so what. Kun katselee eBaysta kauppiaita, jotka myyvät pelkästään tai lähes pelkästään piraattikopioita, niin palaute on joko 100 % tai 99 % positiivista - asiakkaat ovat onnellisia ja tyytyväisiä!

Miten eBay suhtautuu piratismiin?

eBayn omista keskusteluryhmistä on helppo lukea, että vaikka piraatit ovat teoriassa pannassa, kaikkien eBay-käyttäjien asenne on, että entä sitten, "kaikkihan niitä myyvät ja ostavat". Kun joku kysyi miksi eBay sietää piratismia, niin kysyjää valistettiin, että ainahan voit raportoida niistä, mutta ei se mitään auta. Niitä on aina ja tulee olemaan.

eBay:n raportointi-järjestelmä kyllä koneellisesti kiittää kohteliaasti piraatti-ilmoituksista, ja lupaa "varoittaa" myyjää, ja toiminnan jatkuessa poistaa myyjän. Näin tapahtuukin, jos myyjälle tulee toistuvia ilmoituksia piratismista, niin tämä katoaa listoilta - kunnes sama kauppias ottaa taas uuden hotmail- tai gmail-osoitteen ja jatkaa touhuaan uuden nimimerkin alla! Piratismin kitkeminen on yksittäiselle käyttäjälle sama kuin yrittäisi lumipyryssä aurata tietä: uutta tulee paljon nopeampaa tahtia kuin ehtii putsata pois.

Organisoitua rikollisuutta

Aluksi luulin itsekin, että eBayssa myynnissä olevat piraattilevyt ovat käyttäjien itsensä vinyyliltä kopioimia tuhruisia omatekeleitä, joita jotkut yksittäiset nuorukaiset kauppaavat taskurahoja saadakseen. Vaikutelma kuitenkin muuttui nopeasti, kun on seurannut, miten ammattimaista toimintaa piraattiteollisuus ja piraattilevyjen myynti on. Piraattikauppiaat vaihtavat tosiaan myyjänimiään muutaman viikon välein, ja putkahtavat aina uusilla nimillä esiin. Usein yhdellä piraattikauppiaalla on useita myyjätilejä. Myyntilevyt laitetaan huutokauppaan korkeintaan 5 tai 7 päiväksi, lähtöhintanaan yleensä 24,90 taalaa. Kierto on kova.

Kauppa käy juuri siksi, että myyntiin laitetaan pääosin levyjä, joita USA:ssa ei ole lainkaan julkaistu CD-muodossa, tai aiemmat painokset ovat loppuunmyytyjä. Myyjät esittävät esittelyteksteissä, että levyt ovat eurooppalaisia import-levyjä. Levykannet, CD-painatukset, jopa "factory-sealing" eli "tehdasmuovitus" hoituvat levyihin nykyään niin ammattimaisesti, että varmasti moni ostaja luuleekin saavansa aitoa tavaraa. Kaikki netistä löytyvät ohjeet siitä, miten piraatit voi tunnistaa nuhjuisista kansista, värikopioikoneella otetuista kansilehtisistä, puuttuvista viivakoodeista, puuttuvista CD-sisärenkaan merkinnöistä ovat eBayssa puuta heinää - ammattimaisissa piraateissa kaikki nämä ovat kunnossa. Levyjä vain ei ole koskaan julkaistu oikeasti missään. Ja tietysti soundista tunnistaa, että levyt on kopioitu vinyyliltä. Kuitenkin myös oikeat levy-yhtiötkin julkaisevat CD-uudelleenjulkaisuja vinyyliltä äänitettynä, joskus yllättävänkin rosoisilla soundeilla, joten pelkkä soundi ei ole mikään varma merkki piratismista.

Mistä piraatin tunnistaa?

Huonosti tehdyn piraattikopion varmasti tunnistaakin noista edellä mainituista piirteistä, mutta ammattimaisesti valmistettua piraatti-CD:tä ei oikeastaan pysty tunnistamaan mistään muusta, kuin että näitä laittomia julkaisuja ei ole koskaan listattu esim. Amazoniin tai muihin oikeisiin verkkokauppoihin tai levytietokantoihin kuten Allmusic.com. eBayssa niitä on sen sijaan pilvin pimein.

Phyllishyman_bootleg2 
Kuva: Ammattimainen piraattilevy - tunnistaisitko piraatiksi?

Taitavimmat piraattikauppiaat toimivat vielä siten, että käyvät tavaratalosta ostamassa pinon halpahintaisia levyjä, syöttävät ne eBay-kauppaansa, ja piraatit sinne höysteeksi. Kun ostajat kyselevät piraateista, ovatko ne piraatteja vai aitoja, vastaus tulee valmiina apteekin hyllyltä: "ostin nämä Euroopan reissulta, en voi olla aivan varma". Eli riski jätetään ostajalle, jos tämän jälkeen jatkaa ostoaan, niin on melkeinpä siis jo kanssarikollinen, joka hyväksyy piratismin. Sama selitys eBay:n valvojalle, jos jäävät kiinni.

Tällaisen vastauksen sain yhdeltä kokeneelta piraattikauppiaalta, kun kyselin onko levy piraatti vai oikea julkaisu - ehdotonta poliitikkoainesta:

Greetings thanks for you interest in the Alfie disc. I purchased the cd from a private collector in east europe, not a stoor so I would consider the disc to be good for listening to her music and is presentable for your shelf but I would not consider it to be a rare 1st factory pressing or anything like that. I hope that helps in making your decesion to bid.

Toinen veijari oli jopa ystävällisesti kääntänyt Google-kääntäjällä viestinsä suomen kielelle:

Kiitos viestejä. En ole nähnyt näitä levy ennen ja ne ovat joitakin nimikkeitä ostin halvempaa, että sain niitä minun yhteyttä Itämerellä. Minun on tarkistaa näiden alueiden tarkemmin töiden jälkeen illalla. Yksikään CD olen ostettiin Venäjältä. Tästä huolimatta yksikään niistä sinä tarjouksen harvinaisia ​​nyrkki USA puristeet tai jotain sellaista. Ne ovat hyvä kuuntelee faneja, koska useimmat eivät ole nähneet vapautumista valtioiden viime aikoihin asti, olet mentioned.I arvioija tarjouksen tyytyväisiä ja suosittelen me perua kauppa, koska nämä ovat todennäköisesti versioita olet arvokas paikallisesti toisin aivan hiljattain remasters löysit.

Kuulostaako ok sinulle?

Kippis

 Mitäs tuohon on enää lisättävää, kippis vaan!

 

Kommentit

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Ismo Tenkanen

P.S. Huomasin juuri, että Englannin eBayssa on tällainen sivu, jossa voi raportoida piraatista:
http://reviews.ebay.co.uk/How-to-report-a-counterfeit-pirate-fake-CD-Seller_W0QQugidZ10000000002496888

Pointtihan on tuossa juuri se, että tarvitaan ulkopuolinen taho, joka aktiivisesti puuttuu piratismiin. eBayn sisäiset mekanismit eivät toimi, ja eBay:lle itselleen on tietysti vain hyödyksi, että kauppaa käydään vuosittain miljoonilla taaloilla myös pirattien osalta. Ei ihme, ettei eBay ole ongelmaan millään tavalla puuttunut, vaan katsoo läpi sormien, vaikka hyvin tietää tilanteen.

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.