PayPal setvii SEPA-maksusolmujaan
Verkkokauppaohjelmiston pohjanoteeraus: verkkokauppa, josta ei voi ostaa!

Gallup-tulkintojen uusi Suomen ennätys: Paavo Väyrysellä "laaja otanta" - kannatus vahvassa kasvussa!

Entisenä markkinatutkijana olen mielenkiinnolla seurannut presidentinvaalien mielipidekyselyjen tulosten julkistamisia, ja ennen muuta niistä tehtyjä uutisointeja. Tiivistetysti voisi sanoa, että oli kyselyn tulos ihan mikä tahansa, niin riittävän joustavalla moraalilla varustettu toimittaja tai blogikirjoittaja saa siitä aina itselleen mieluisan tulkinnan.

Erityisen huvittavia ovat poliitiikkojen ja eräiden ehdokkaiden omat tulkinnat kannatusmittauksista. Puoluelehdistöjen omat sepustukset taas ovat niin pöyristyttävää propagandaa, että niitä lukiessa jo tyhmempikin ymmärtää, että puoluelehdet ovat todellakin tehneet itse itsensä tarpeettomiksi, siksi vastenmielistä luettavaa on näiden paikallisten pravdojen kirjoittelu.

Muutamat edelliset presidentinvaalit ovat aidosti olleet lehdistölle herkullisia uutisoitavia, kun vuoroin milloin kukakin ehdokas on mehevällä lööpityksellä saatu kannatusluvuissa huimaan laukkaan, ja sitten muutaman viikon päästä takaisin laskuun, jälleen uuden mustan hevosen kiriessä nyt tiiviisti kannoilla. Milloin oltiin Eeva Kuuskoskesta, Riitta Uosukaisesta tai Elisabeth Rehnistä tekemässä varmaa seuraavaa presidenttiä, kunnes media sitten heidät pudotti. Valta oli medioilla, ei ehdokkailla.

Nyt lehdistössä kiemurrellaan tuskasta, kun sitä Niinistöä ei oikeasti kukaan edes uhkaa, mutta kuten todettua, jos on riittävän joustava moraali, voi toki innokkaasti väittää niin. Ovat tutkimustulokset mitä tahansa.

YLE/Taloustutkimus ainoa luotettava lähde

Taloustutkimuksen Yleisradiolle tekemät mittaukset vaikuttavat ammatillisesti ylivoimaisesti pätevimmiltä. Niissä on myös paljastettu kysymyksenasettelu, ja Taloustutkimus julkistaa luvut myös niin kuin ne pitäisi - siten, että annetut kannatusäänet on jaettu vain ehdokkaiden kesken. Hesari ja TNS Gallup noudattavat kyselyjen julkistamisessa ilmeisen tarkoitushakuista ja erikoista linjaa, jossa kysymyksenasettelua ei ole paljastettu (näyttäisi olevan spontaani ja avoin, eli saa kannattaa vaikka Urho Kekkosta seuraavaksi presidentiksi), ja tulokset julkaistaan siten, että aivan omana vastausluokkanaan ovat todellakin ryhmä "muut ehdokkaat" sekä ennen muuta "en osaa sanoa"-kannattajat! Eli todellisten vaaleihin nimettyjen ehdokkaiden yhteenlaskettu kannatus jää jonnekin 80-85 % tuntumaan tai jopa sen alle.

Näistä hömppämittauksista uutisoidut isot lööpit sitten antavat ymmärtää, että toinen kierros vaaleissa on väistämättä edessä, koska kukaan ehdokkaista ei saavuta yli 50 % kannatusta. Ei tosiaan saavuta, kun vastaaja saa valita vapaasti ehdokkaaksi vaikka Jorma Ollilan tai Alexander Stubbin, vaikka nämä eivät ole edes ehdokkaana.

Tämä on tietysti täyttä viihdehömppää, ja sen varmasti TNS Gallup ja Hesari itsekin tietävät, mutta täytyyhän sitä kansaa pitää jännityksessä, ja luoda suurelle yleisölle vaikutelma, että tarvitaan vielä paljon uusia gallupeja ja mediasta lisäselvitystä, ennen kuin tiedetään, kuka tulee valituksi. Tosiasiassa vaaliuurnilla ne, jotka eivät osaa sanoa kantaansa, kannattavat ehdokaslistojen ulkopuolisia nimiä tai piirtävät vaalilappuunsa akuankkoja tai kirkkoveneitä, eivät ole omalla rivillään äänten laskennassa, kuten näissä Hesarin hömppägallupeissa. Äänet kun lasketaan vain ehdokkaiden kesken.

Presidenttiehdokkaiden todellinen kannatus

Vain Taloustukimuksen presidentinvaalien kannatuskysely on tehty siten, että siinä ei ole "avointa" kenttää kannatettaville ehdokkaille, vaan on valittava ennalta annetusta ehdokaslistasta, kenelle äänensä antaisi. Ja tulokset on laskettu ehdokkaansa nimenneistä, koska niiden ääniä ei vaaleissakaan lasketa, jotka eivät ketään nimetyistä ehdokkaista kannata... Näissä tuloksissa siis kaksi kuukautta ennen vaaleja Sauli Niinistöä kannattaa 58 %. Tämähän tarkoittaisi vaalituloksena, että toista kierrosta ei edes tarvittaisi. Mutta vielä on vaaleihin aikaa siis kaksi kuukautta, ja tullaan taas näkemään alati tihenevään tahtiin "uusia gallupeja", joissa eri mediat tulevat antamaan ymmärtää, että toimittajan oman puoluekannan mukaisesti joko Väyrynen, Lipponen tai Soini ovat aivan mahtavassa iskussa, ja aivan juuri kirimässä Niinistöä kiinni. Näitä juttuja löytää nyt jo googlaamalla vaikka kuinka.

Ja kun puhutaan joustavasta moraalista, yksi varsinaisista ehdokkaista on siinä ihan omaa luokkaansa. Hän on ennenkin ollut gallup-tulkintojen mestari, ja tässä tuorein taidonnäyte:

Väyrysellä "laaja otos"

Ahkerasti kampanjoiva ehdokas Paavo Väyrynen perustaa arvionsa kannatuksestaan vaalityössä saatuihin kokemuksiin:

- Minulla on laaja otos, kun olen tavannut tuhansia ihmisiä eri puolella Suomea, ja aistinut sen tunnelman ja tilanteen mikä ihmisten keskuudessa on. (Lähde: Iltasanomat)

Eli näinhän se saattaa olla, että Väyrysen omissa vaalitilaisuuksissa käyneistä enemmistö tosiaan kannattaa Paavoa!

Vaalit_vayrynen

 

 

 

Kommentit

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.