Verkkomainonta vaikeaa printtitoimittajalle
Some-mittaamisen perusteet: mittaa tavoitteiden toteutumisia

Flexcash ja FC Perintä - joustavaa perintää tyhjästä

Laskujen maksuajat ovat pidentyneet taantuman uhatessa, ja yrittäjät ovat saaneet huomata, miten jopa julkiselta sektorilta laskut maksetaan mieluummin 1-2 viikkoa myöhässä kuin eräpäivänä. Niinpä ajat ovat otolliset erilaisille perintätoimistoille, joiden SPAMia saa päivittäin putsata sähköpostistaan.

Toki suuri osa perintäfirmoista toimii täysin asiallisesti ja lainmukaisesti ja on suurena apuna myös yrittäjälle suurempien maksuviiveiden pitämisessä aisoissa, mutta perintäfirmojen joukkoon on nyt ujuttautunut myös kaikenkarvaista vilungin harrastajaa, joita mitkään alan "hyvät tavat", kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus eivät ole kuin esteitä, joita murskataan kannattavan bisneksen alta. Kuluttaja-asiamies ja kuluttajavirasto valvovat "hyvää perintätapaa" kuluttajaperinnässä, mutta kuten usein - yrittäjät ja yritysasiakkaat ovat täysin vapaata riistaa.

17 sentin viivästyskoroista 76,43 euron lasku

Erityisen taiteenlajin perinnän härskiydestä on luonut yritys nimellä Flexcash Oy, tai FC Perintä Oy, kuten yrityksen nimi nyt kuuluu - ilmeisesti firman nimeä on syytä kerran vuodessa vaihtaa, kun sosiaalinen media paljastaa kusetuksen luonteen. Yritys harjoittaa paitsi pikavippien perintää, myös tavanomaista laskujen perintää ja muistutuspalvelua, hoitamalla siis asiakkaansa puolesta niin laskutusta, viivästyskorkojen laskutusta kuin itse perintääkin.

Kuvio menee niin, että yritys toimittaa laskun, joka jo perille saapuessaan on vajaan viikon myöhässä (lasku en siis päivätty noin viikon aiemmaksi kuin se on lähetetty), jolloin 10 päivän maksuaika on kutistunut muutamaksi arkipäiväksi. Jos maksua ei ehdi maksaa ajoissa, lähetetään saman tien "maksumuistutus", jossa laskutetaan mahdollisesti vielä rästissä olevan saatavan lisäksi muutaman sentin tai muutaman kymmenen sentin mitättömät korkokulut.

Koska yritys erikoistuu "pienten ja keskisuurten velkojen tehokkaaseen ja nopeaan perintään", noista korkokulu-senteistä jostain muutaman kympin laskuista ei toki muodostuisi minkäänlaista bisnestä, mutta se juju on tietenkin siinä, että Flexcash lisää laskuun "omat kulunsa"  eli huomautus-kulut ja perintäkulut ALVeineen, sekä höysteeksi "toimeksiantajan kulut", jolloin ollaankin jo alla kuvatun todellisen esimerkin mukaisessa tilanteessa, jossa viivästyskoroista kertyneelle 0,17 euron saatavalle peritään 76,43 € perintämaksua. Siis perittävä saatava 0,00 € (alkuperäinen lasku maksettu 2 päivää eräpäivän jälkeen), korkokulut 0,17 €, toimeksiantajan kulut 12,30 €, perintäkulut 52,00, ALV 11,96, yhteensä 76,43 €... 17 sentin saatavalle oli siis saatu huikea 449,58 kerroin eli liki 450-kertainen kulu!  

Flexcash1

Yllä mainittua laskua ihmettelin Facebook-status-päivityksessäni viime vuoden joulukuussa, ja kun siitä soitin toimeksiantajalle ja pidin perintälaskua täysin perusteettomana - kun mitään perintäsaatavaa ei edes ollut, vaan maksu oli maksettu pari päivää eräpäivän jälkeen, minulle soitettiinkin takaisin Flexcashilta, hyvitettiin lasku, ja kovasti pahoiteltiin, mitenkä järjestelmästä oli nyt "lipsahtanutkin tällainen virhelasku"...

Systemaattista kusetusta olemattomista saatavista: nollan euron saatava, nollan sentin korkokulut - laskun summa 38,13 €

Nyt kuitenkin sama toistuu uudelleen, ja on päivänselvää, että mistään "järjestelmän virheestä" ei ole kyse, vaan täysin systemaattisesta olemattomien saatavien muuttamisesta perintäkuluiksi. Koska laki säätää maksimi-korot viivästyskoroille, tietenkään perittäviä kuluja ei nimetä "korkokuluiksi" - jolloin ne olisivat tuhansia prosentteja ja sitä kautta laittomia - vaan kulut nimetään huomautuskuluiksi ja perintäkuluiksi - jolloin nollan euron saatavista ja nollan sentin korkokuluista muodostuukin 38,13 € saatava, ks. kuva alla. Epäilemättä täysin laillista - sen sijaan moraalista ja "hyvistä perintätavoista" nämä veijarit eivät piittaa!

Toki yritysmaailmassa tuollainen kolmen kympin summa on niin mitätön, että näin loma-aikoina sellainen solahtaa maksuun tuhansissa yrityksissä - ja tienesti Flexcashille 31,00 € per lasku. Varsinaiselle toimeksiantajalle kun ei tarvitse tilittää tuosta mitään - koska niitä saatavia ei ollut, ja korkokulujakaan ei ehtinyt kertyä senttiäkään...

Flexcash

Mainittakoon vielä, että yllä mainitun esimerkin laskun kohdalla itse saatava oli maksettu 2.7., mutta perintäkirje, joka oli päivätty 20.7. väittää, että "maksu on kirjanpitomme mukaan edelleen maksamatta ja siirretty FC Perintä Oy:n perittäväksi. Siis saatava nolla euroa, korot 0,00 euroa, mutta lasku perintään! Nyt Flexcashista soitettiin uudelleen, ja kerrottiin, että "kyllä tämä on ihan lain mukaista" - perinnässä ovatkin itse asiassa siis huomautuskulut (huomautuskulut oli laskutettu seuraavana päivänä, kun lasku oli maksettu...).

Kun tuota harrastaa sitten tuhansia laskuja kuukaudessa, niin kyllähän noista 31-eurosista ihan kiva potti muodostuu, ja lähes ilmaista rahaa Flexcashille. Eikä ihme, että firman omistajilla on saman alan yrityksiä useampikin toiminimi, joita voi sopivasti vaihtaa, kun hommasta alkaa käry käydä nettiblogeissa ja keskusteluryhmissä.

Osuvan nimen ovat yritykselleen löytäneet totta tosiaan. Fleksiibeliä on firman vetäjien moraali, ja cashia on lompsassa niin ettei pöntölle taivu.

Kommentit

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Thomas

Mitä jos maksaisit laskut ajoissa?

Ismo Tenkanen

>Mitä jos maksaisit laskut ajoissa?

Näitä kommentteja heittävät juuri ihmiset, jotka ovat töissä näissä kiskontayhtiöissä, joilla ei ole mitään tekemistä kunnollisten perintäyhtiöiden kanssa. Me käytämme itsekin perintätoimistoa, Intrum Justitia, joka ei kuitenkaan lähettele tällaisia haamulaskuja ja yritä periä jo maksetuista laskuista, joista kertynyt 0,00 euroa korkoa, huomautus-, perintä- ja toimituskuluja. Eihän siinä toimeksiantaja saa senttiäkään, vaan tienaajana on pelkästään perintätoimisto.

Eli perintätoimistoja on kahdenlaisia; sellaisia, jotka toimivat rehellisesti toimeksiantajien hyväksi, ja sellaisia, jotka vain pyrkivät pelkästään itselleen rahastamaan, ja toimeksiantaja ei saa senttiäkään.

Nimimerkki Thomas lienee itse töissä jälkimmäisessä.

Janne

Tuossahan on maksettu lasku jopa 2 päivää aikaisemmin?!

itseäni he lähestyivät tekstiviestillä ilman mitään perusteita, oli vain asianumero. Itse laskun sisältöä eivät voineet kertoa.

"Kiitos viestistä.
Emme voi lähettää pyytämiänne alkuperäisin laskuja koska ne tulee suoraan toimeksiantajalta"

toimeksiantaja oli eräs firma suomessa ja heidän mukaan minulla on laskut maksettu ajallaan ja saatavani ovat 0,00 euroa.

Nyt minulla on siis tekstiviesti jossa on summa n. 37e ja tilinumero jonne maksaa sekä viitenumero. Mitäpä tällaiselle tekee? Annoin kyllä asian jo lakimiehelleni tehtäväksi. Että hänhän asian hoitaa tietysti niin kuin pitää.

Ismo Tenkanen

Erikoinen viesti, ilman muuta heidän pitää toimittaa tiedot siitä, mitä saatava koskee. Mutta vähän vaikeatahan se on heidän toimittaa, kun mitään saatavaa ei ole.

Tässä juuri juju, he tekevät näitä omia perintöjään, ilman että toimeksiantaja tietää, koska toimeksiantaja ei saa näistä perinnöistä senttiäkään, vaan tämä on Flexcashin oma bisnes.

Tyhjän perintä, siis.

Pentti

Kannattaa näissä tapauksissa oikeasti tehdä jotain. Ja se mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä on laatia ja lähettää ilmoitus Aluehallintovirastolle joka valvoo perintätoimintaa.

Alu.fi sivuilta löytyy ohjeen linkki lomakkeeseen joka todellakin kannattaa täyttää ja lähettää. Mitä enemmän toimenpidepyyntöjä lähetetään sitä varmemmin tällaiset huijari yrityksen ja yrittäjät saada pois maailmankartalta.

Yhteisessä toiminnnassa on voimaa!!

http://www.avi.fi/web/avi/valvonta-ja-ilmoitukset1#.UxycmoWsUfE

http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asioi_verkossa/lomakkeet/avi_avi23e1/index.html

johnny

Joo. Kiitos varoituksesta. Olen itse joutunut perintä toimiston hampaisiin. En voi kuin viedä asiani viranomaisten selvitettäväksi.

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.