Hakumainonta kasvaa eniten
Tulospohjainen mainonta - tiedätkö mistä maksat?

"Tori.fi liikutti tavaraa 5,9 miljardin euron arvosta"

"Tori.fi liikutti tavaraa 5,9 miljardin euron arvosta", kirkui MarMain otsikko tammikuussa, kun Talentumin toimittaja uutisoi Tori.fi:n lehdistötiedotetta.

Tarkemmin kun tiedotteeseen tutustui, huomasi, että kyse olikin vain palvelussa koko vuoden aikana ilmoitettujen tuotteiden tai palveluiden yhteenlasketusta arvosta. Tästä on vielä aika vaikea päätellä, kuinka moni noista ilmoitetuista kohteista meni kaupaksi, ja mikä oli myytyjen tavaroiden arvo oli yhteensä. Millään tällä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä Tori.fi:n liikevaihdon kanssa, koska Tori.fi ei saa kaupasta mitään provisiota, eikä kaupan ostohinta kulje millään tavalla Tori.fi:n kautta.

Mutta jos samaa analogiaa noudatetaan, tutkailin juuri, että liki 1000 CD-levyni myyntiarvo eBayssa on tällä hetkellä 26.306 euroa. Minunlaisia myyjiä on eBayssa kuitenkin miljoonia, ja jos eBayssa ilmoitettujen tavaroiden arvo laskettaisiin vuositasolla yhteen, päädyttäisiin aivan järjettömän suuriin lukuihin. Eri asia on, mitä järkeä olisi tuollaisia lukuja laskea, kun relevantimpaa on, että eBayn liikevaihto vuonna 2012 oli yli 14 miljardia USA:n dollaria. Kun eBayn komissio myydyistä tavaroista vaihtelee tuoteryhmästä riippuen 10 % molemmin puolin, voi päätellä, että tavaraa on liikkunut ehkä noin 140 miljardin dollarin edestä. Ja ilmoitetun tavaran arvo voi olla tuosta vielä moninkertainen, koska kaikki vuoden aikana ilmoitettu ei tietenkään ole mennyt kaupaksi.

Tästä nyt vain sitten laatimaan kukin media ja verkkokirpputori omia tiedotteitaan, kuinka monella miljardilla ne ilmoittivat myytäviä tavaroita vuodessa. Mikähän olisi NettiX:n (Nettiauto, Nettiasunto jne.) vastaava luku? Päästäisiinkö jo yli Suomen bruttokansantuotteen arvon;-)

- Ismo Tenkanen
P.S. Talouselämän kommenteissa vastaavasta jutusta oli lukijan repliikki, jossa todettiin lakonisesti, että BKT:hen ei lasketa käytettyjen tavaroiden kauppaa - eikä varsinkaan niiden pyyntihintoja. Talouselämän lööpin mukaan kun väitettiin, että ko. kauppapaikassa vaihtui 3 % Suomen BKT:stä. Ehkä olisi myös hyvä huomauttaa, että Tori.fi on varsinaisesti "kirpputori"media, ei kauppapaikka, koska tavara ei "vaihdu" itse kauppapaikassa, vaan ainoastaan sen lukijoiden kesken...

Kommentit

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.