Previous month:
toukokuu 2014
Next month:
heinäkuu 2014

kesäkuu 2014

Soul-laulajan kuolema

Tänä aamuna ulkomaiset valtamediat ovat kertoneet, että soul-laulaja Bobby Womack on kuollut.

http://www.theguardian.com/music/2014/jun/28/bobby-womack-dies-aged-70

Soulin ystäville 70-vuotiaan laulajan kuolema ei tullut suurena yllätyksenä, siksi heikossa kunnossa legendaarinen raspikurkku on viime vuodet ollut, ja viimeaikaiset uutiset miehen kunnosta ovat olleet lähes pelkästään negatiivisia.

Silti sain jälleen kerran ihmetellä, miten tieto julkisuuden henkilön kuolemasta levisi verkossa. Viime yönä kello 1:21 sain sähköpostiviestin, joka oli Soultracks.com-sivuston uutiskirje, joka oli otsikoitu "Breaking news: Legendary singer Bobby Womack dies at 70". Minulla ei ollut syytä epäillä lähteen paikkansapitävyyttä, mutta suurta epäluuloa alkoi herättää se, että Google ei tuohon kellonaikaan tiennyt asiasta mitään. Avainsanalla "Bobby Womack" löytyi nopeammin sivusto, joka kumosi uutisen kuolemasta, kuin mikään taho, joka olisi asian vahvistanut!

Milloin kuoleman saa uutisoida?

Kuten arvata saattaa, ei mennyt montaa minuuttia, kun asiasta alkoi löytyä Googlesta "tietoa". Erilaisista sosiaalisen median keskusteluryhmistä löytyi "tieto" nopeimmin, mutta sekä kuolemasta raportoijia, että niitä, jotka "osasivat" kertoa, että se on pelkkä huhu, joka on jo kumottu...

Mutta seuraavan puolentoista tunnin aikana asiasta olivat raportoineet jo useat verkon juorulehdet, ja lopulta uutispommin räjäytti Rollingstone.com, eli tunnetun rock-musiikklehden verkkoversio - joka uskomatonta kyllä perusti tietonsa aluksi vain Soultracks.comin lähteeseen - eli uutinen alkoi lauseella, että "Soultracks.com-sivuston mukaan Bobby Womack on kuollut".

Rollingstonen uutisen jälkeen ei mennyt kuin minuutteja, kun sama uutinen levisi kymmeniin muihin verkkomedioihin (lähteenään Rollingstone.com) - mutta aamukolmeen mennessä tietoa ei ollut vahvistanut yksikään uutistoimisto, ei yksikään printin verkkomedia, ei yksikään todellinen journalistinen auktoriteetti (BBC, Guardian, New York Times yms.).

Miksi siis yksikään oikea journalisti ei uutisoinut asiaa? Siksi, että ammattijournalisteille on päivän selvää, että vielä juoruna verkossa leviävää asiaa ei saa uutisoida, vaikka se olisi kuinka jo kertaalleen uutisoitu, ennen kuin tietojen oikeellisuus on tarkistettu. Niille, jotka eivät tunne journalismin sääntöjä, asia oli taasen juuri näin helppoa: kerrottiin asia lukijoille, ja lähteeksi se, mistä se oli kuultu. Ikään kuin vastuu uutisen oikeellisuudesta vieritetään sitten sille, joka tiedon on alun perin kertonut. Varmuuden vuoksihan voi aina laittaa kysymysmerkin otsikon perään; sehän, jos mikä on juorulehtien moraalin mukainen tapa sälyttää vastuu uutisen paikkansa pitävyydestä ulkopuolisille. Oli suorastaan uskomatonta lukea, että rock-lehti Rollingstone lähti samaan, eli julkisti asian, ilman, että oli itse mistään vielä tarkistanut tiedon paikkansa pitävyyttä. Toki nyt myöhemmin ovat jututtaneet levy-yhtiötä, ja saaneet asiaan vahvistuksen. Mutta niin oli kiire uutisoida ensimmäisenä isona mediana asia, että ensin laitettiin juttu ulos, sitten alettiin tarkistaa faktoja.

Wikipedian touhu

Internetin jokapojan tietosanakirja, Wikipedia, möhli asiassa tuttuun tapaan. Aamukolmeen mennessä Bobby Womack oli tapettu ja herätetty uudelleen henkiin 18 kertaa. Eli aina oli löytynyt tietoviisas verkon kuluttaja, joka oli mennyt päivittämään tiedon kuolemasta, ennen kuin sitä oli vahvistettu, ja sitten vastapainoksi toinen, joka oli mennyt editoimaan Bobbyn taas eloon...

Mitä tästä opimme? Kuten Fidel Castron ja lukuisien muiden julkisuuden henkilöiden kanssa on voitu havaita, verkossa hänet on aika paljon helpompi tappaa kuin oikeassa elämässä. Ei tarvita kuin yksi verkkosivusto, joka osaa optimoida tietonsa Googleen, ja ei mene kuin minuutteja, kun aina joku tarttuu syöttiin, ja alkaa uutisoida asiaa tai raportoimaan siitä somessa. Sosiaalinen media ja Wikipedia ovat ikävä kyllä viimeisiä paikkoja, joista uutisen paikkansa pitävyys kannattaa tarkistaa.

- Ismo Tenkanen